Zion National Park

zion-national-park-by-tour-trekker-in-las-vegas-117965

Ontstaansgeschiedenis
Op het Noord-Amerikaanse continent zijn in de loop van honderden miljoenen jaren meermalen ondiepe zeeën en meren gevormd, die later weer opdroogden en lagen met allerlei materialen achterlieten. Door aardverschuivingen is hieruit een reeks “pannenkoeken” ontstaan, die dakpansgewijs op elkaar liggen, met op de randen rotsformaties die samen de “Grand Staircase” worden genoemd. Hoe noordelijker je komt, hoe hoger je op deze “trap” zit, dus hoe jonger de aardlagen zijn.

In de onderste “trede” zit een barst: de Grand Canyon. Hier liggen aardlagen bloot van een tot twee miljard jaar oud. In een van de hoogste “treden” heeft de Virgin River de Zion Canyon geslepen, en helemaal boven vinden we de Bryce Canyon. De oudste aardlaag in de Zion Canyon is tevens de jongste van de Grand Canyon. Deze laag wordt “Kaibab Limestone” genoemd en is 240 miljoen jaar oud. De jongste laag van de Zion Canyon is de oudste van de Bryce Canyon: “Dakota Sandstone”, 150 miljoen jaar oud.

Het Zion National Park (nabij Springdale, Utah) omvat meer dan alleen de Zion Canyon. Het noordelijke deel van het park, de “Kolob Canyons section”, maakt deel uit van het Colorado Plateau. Hier is het terrein drieduizend meter opgetild, waardoor weer andere aardlagen te zien zijn en het landschap weer andere kleuren heeft.

Flora en fauna
Het gebied is enorm gevarieerd. Er zijn woestijnen, rivieren, loof- en naaldbossen. In het Zion National Park leven dan ook enorm veel verschillende soorten planten en dieren. Het aantal plantensoorten wordt geschat op 800. Er wonen ruim 250 soorten vogels, 75 soorten zoogdieren (waaronder 19 soorten vleermuizen), en ruim dertig soorten reptielen en amfibieën. Sommige diersoorten zijn bedreigd, zoals de Slak van Zion die nergens anders op de wereld voorkomt.

Menselijke bewoning
Ongeveer achtduizend jaar geleden liepen er voor het eerst mensen in dit gebied rond. Het waren kleine groepjes indianen, die er jaagden en vruchten verzamelden. Ongeveer tweeduizend jaar geleden ontstonden er dorpjes (“pueblo’s”) en ging men mais en andere gewassen telen. Deze mensen, de Anasazi, maakten hulpmiddelen zoals messen en manden.

Rond 1300 maakten de Anasazi plaats voor de stam van de Paiute. Zij verbouwden naast mais ook zonnebloemen en pompoenen, en maakten potten van aardewerk om voedsel in te bewaren en te koken. De Paiute-indianen bleven er wonen tot rond 1850, toen mormoonse pioniers het gebied betrokken.

De mormonen waren boeren uit de omgeving van Salt Lake. Zij waren de eerste bewoners van Europese origine. Zij noemden het gebied Kolob, naar de plaats in de hemel die volgens hun geloof het dichtst in de buurt van God is. De naam Zion verwijst naar een zeer vreedzame en rustige plaats in de bijbel.

Het dorpje Springdale ademt nog zo veel mogelijk de sfeer van de tijd van de pioniers, maar is aangepast aan de verwachtingen van moderne bezoekers van het Zion National Park.

Erkenning als natuurreservaat, en ontwikkeling van toerisme

In 1909 gaf president William Howard Taft het gebied de status van een monument: het Mukuntuweap National Monument. Mukuntuweap zou de naam zijn geweest die de Paiute-indianen aan het gebied hadden gegeven. De kersverse beheerder was niet gelukkig met deze naam. Veel toeristen zouden moeite hebben met de uitspraak, en geneigd zijn weg te blijven. In 1919 veranderde de status, en werd de naam veranderd in Zion National Park. Sinds 1956 wordt ook Kolob bij het Zion National Park gerekend, en in 2009 wees president Barack Obama ruim vijfhonderd vierkante kilometer terrein aan als Zion Wilderness.

In 1917 werd de eerste weg naar Zion Canyon aangelegd. Ook kwam er een tentenkamp (Wylie Camp), en werden er tiendaagse trips georganiseerd per trein en bus naar Zion, Bryce Canyon, Kaibab en de Grand Canyon. In 1925 werd Wylie Camp uitgebreid tot Zion Lodge, en vanaf 1930 was het oostelijke deel van het park goed bereikbaar vanuit Springdale. Deze en andere maatregelen zorgden voor een explosieve groei van het toerisme.

Het park is een aaneenschakeling van adembenemende vergezichten en indrukwekkende natuurfenomenen. Diverse plaatsen hebben tot de verbeelding sprekende namen gekregen, zoals de Temple of Sinawava , Virgin River Narrows, Emerald Pools, Hidden Canyon, Angels Landing, The Great White Throne, Weeping Rock, Checkerboard Mesa (een mesa is een heuvel met steile wanden en een vlakke top), The Three Patriarchs en Kolob Arch. Het laagste punt (1117 m) is Coal Pits Wash. Het hoogste punt (2660 m) is Horse Ranch Mountain.

Georganiseerde tocht vanuit Las Vegas
Via deze link kun je online een dagtocht boeken naar Zion National Park, onder leiding van een ervaren (Engelstalige) gids. De groep is klein, dus aanpassing aan je persoonlijke wensen is mogelijk. De tocht begint en eindigt bij je hotel in Las Vegas.

Comments are closed.

Eric's New York Download de gratis app in de App Store