Hooverdam

hoover dam

Geschiedenis
De Hooverdam is een indrukwekkende boogdam in de Colorado River, gelegen op de grens van de staten Arizona en Nevada. Duizenden arbeiders werkten eraan van 1931 tot 1936, en het is dan ook geen wonder dat de Hooverdam behoort tot de meest indrukwekkende bouwwerken van de twintigste eeuw. De plannen voor de bouw van deze dam dateren al van 1900, maar pas in 1928 werden de plannen goedgekeurd en kon het bedrijf “Six Companies” beginnen aan dit immense project. Tegen ieders verwachting in, leverde het bedrijf de dam twee jaar vroeger dan geschat af. Omdat president Herbert Hoover een belangrijke rol had gespeeld in de totstandkoming van dit project, werd de dam naar hem vernoemd.

De Hooverdam is vandaag de dag nog steeds een van de topattracties van de Verenigde Staten. Jaarlijks trekken meer dan acht miljoen bezoekers naar Black Canyon, dat op slechts 48 kilometer van Las Vegas ligt. Het is met zijn 220 meter dan ook de hoogste dam van het westelijk halfrond. De Hooverdam bevat zeventien generatoren die samen maar liefst 4 miljard kilowatt per jaar produceren, waardoor zowel Nevada als Arizona en Californië van stroom worden voorzien.

Tours
Het spectaculairste uitzicht op de dam was vroeger alleen per helikopter bereikbaar, maar daar is in 2010 verandering in gekomen dankzij de “Mike O’ Callaghan & Pat Tillman Memorial Bridge”. De brug ligt 450 meter ten zuiden van de Hooverdam, en biedt op een hoogte van 275 meter het beste uitzicht dat je maar kan inbeelden. Leuk detail is dat wanneer je op de brug bent je je tevens op de grens van twee staten bevindt: wandel je aan de ene kant van de burg af, dan ben je in Arizona, en aan de andere kant kom je in Nevada terecht.

Hoover Dam meer boogdam Hoover Dam

Naast een mooi zicht, biedt de Hooverdam ook verschillende rondleidingen aan. Zo is de “Power Plant Tour” waarin je op verschillende locaties meer uitleg krijgt over de geschiedenis en de huidige werking van de dam. De complete tour neemt ongeveer twee uur in beslag en begint met een video over de geschiedenis van het bouwwerk. Daarna kan je met de lift 150 meter naar beneden tot aan de basis van de dam, waar zich de generatoren bevinden. Je kan er bovendien ook op een gigantische pijpleiding gaan staan, waar je het water van de Colorado River doorheen voelt stromen.

Het is echter ook mogelijk om een kijkje te gaan nemen in de dam. Je kan de Hooverdam binnengaan via de inspectietunnels, waar je zicht krijgt op inspectieverslagen die lang geleden op de muren van de tunnels werden geschreven. Tijdens deze tour in de dam, kan je bij het buitengaan ook genieten van een prachtig zicht op Lake Mead. Dit meer is het grootste dat ooit door de mens gemaakt werd, en kan tot maar liefst zeven en een half triljoen liter water bevatten.

Hoover Dam boogdam uitzicht vanaf Hoover DamWil je tijdens je verblijf in Las Vegas dus graag ook iets anders zien dan enkel de Strip, dan is een rit naar de Hooverdam zeker een aanrader. De ‘attractie’ is iedere dag geopend van negen uur ’s morgens tot zes uur ‘savonds. Om het wachten aan de kassa te vermijden, kun je ook online een trip boeken, zoals de Ultimate Hooverdam Tour, incl lunch!

Meer tours bekijken?
Klik hier voor alle Hooverdam tours

Comments are closed.

Eric's New York Download de gratis app in de App Store