Death Valley

ghost town death valley

Ontstaansgeschiedenis
Death Valley is ontstaan doordat verschillende tektonische platen op elkaar inwerkten. De aardkorst onder de Stille Oceaan beweegt ten opzichte van die onder Noord-Amerika. De zogenoemde “Farallonplaat” is in de loop der tijd in zijn geheel onder de Noord-Amerikaanse plaat geschoven en in de diepte verdwenen. Door deze botsing is de rand van Noord-Amerika gescheurd en verkreukeld. Sommige delen, zoals Death Valley en Panamint Valley, hadden een tijd lang een open verbinding met de zee, maar zijn daar later van afgesloten. Het zeewater verdampte, en er bleef een zoutlaag achter.

 

Hitte
Death Valley ontleent zijn macabere naam aan de hoge temperaturen die er heersen. De zon verhit de kale grond, en de lucht erboven is ingesloten tussen steile rotswanden. De bodem ligt 86 meter onder de zeespiegel. Daardoor is de luchtdruk er relatief hoog (net zoals in de bergen de lucht ijler is), wat het “ventileren” van de sleuf nog verder tegenwerkt. In het deel met de toepasselijke naam “Furnace Creek” worden regelmatig temperaturen boven 50 graden Celsius gemeten.

Als je Death Valley bezoekt, neem dan in elk geval voldoende water mee (ongeveer vier liter per persoon), draag een hoofddeksel zoals hoed met een brede rand en gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Wees alert op duizelingen, misselijkheid of hoofdpijn. Dit zijn signalen van oververhitting. De beste remedie is de kleding natmaken, om af te koelen. Doe een klein beetje suiker en zout door het drinkwater (van grote hoeveelheden kraanwater ga je je slap voelen), of meng het water met vruchtensap. De beste tijd om Death Valley te bezoeken is in het voorjaar of in de herfst.

op weg naar Death Valley death valley ghost town

Bezienswaardigheden
De weg van Las Vegas naar Death Valley gaat door de Mojavewoestijn. Anders dan de meeste woestijnen bestaat de Mojavewoestijn grotendeels uit aarde en niet uit zand. Mojave is de naam van een indianenstam. Hun naam betekent in hun eigen taal “bij het water” (van de rivier de Colorado).

In de woestijn liggen een aantal spooksteden. Een daarvan, aan de oostelijke rand van Death Valley, is Rhyolite. Het stadje ontstond rond 1905, toen in de omgeving goud werd gevonden. De belangrijkste vindplaats, de Montgomery Shoshone Mine, raakte echter al na vijf jaar uitgeput, en rond 1920 woonde er in Rhyolite haast niemand meer.

De naam van het stadje verwijst naar ryoliet, een bepaald soort lava. Een minder subtiele aanwijzing voor vulkanische activiteit in de omgeving is de Ubehebe Crater. Deze krater is ontstaan door een vulkaanuitbarsting die zo heftig was dat de vulkaan zelf werd weggevaagd.

Een bijzonder markant gebouw in Death Valley is Scotty’s Castle. Het werd in 1922 in Moorse stijl gebouwd door Albert Johnson. Hier woonde Walter Scott, vriend van Johnson, tot zijn dood in 1954. Hij ontving er allerlei beroemdheden. Scotty’s Castle werd in 1970 gekocht door de National Park Service, die er rondleidingen voor toeristen organiseert, zoals Scotty’s Castle Living History Tour en Scotty’s Castle Underground Mysteries Tour.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van Death Valley, kun je terecht in het Furnace Creek Ranch Museum.

Bezoek op eigen gelegenheid
Vanuit Las Vegas is het ongeveer twee uur rijden. Neem vanaf de neonstrip de I-15 naar het noorden, vervolgens de U.S. 95 naar het noorden, en ga bij Scotty’s Junction linksaf, de Nevada Route 267 op naar het westen. Volg daarna de borden naar Death Valley National Park.

Zorg voor een volle tank. Je kunt tanken bij het Furnace Creek Gas Station en bij het Stovepipe Wells Gas Station, maar je portemonnee stroomt daar sneller leeg dan buiten het park.

Je betaalt een toegangsprijs voor het park, en voor sommige bezienswaardigheden apart. Behalve contant kun je onder meer met Visa en MasterCard betalen. Als je meer natuurgebieden in de omgeving van Las Vegas op eigen gelegenheid wilt bezoeken, kan een “nationwide National Parks and Federal Recreation Lands pass” voordelig zijn.

Georganiseerde tour vanuit Las Vegas
Je kunt via deze link een tour naar Death Valley boeken. De tocht begint en eindigt bij je hotel in Las Vegas. Deze tour is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Klik hier voor meer informatie over de tour of om direct online te boeken!

Comments are closed.

Eric's New York Download de gratis app in de App Store